Techniek van de JAcobus houtkachel

malen effectiever en is ook de CO-uitstoot veel lager. Het hoge rendement (nominaal circa 80%) en de lage uitstoot (CO<0,1%) worden bereikt door de extreme voorverwarming van de toegevoerde verbrandingslucht. Deze tot circa 200 graden voorverwarmde verbrandingslucht wordt vervolgens goed verdeeld over de gehele stookruimte waardoor een breed vlamfront ontstaat. De volledige verbranding ontstaat door de uitgekiende vorm en positionering van de 5 instroomopeningen. Door de wervelingen die hierdoor ontstaan worden zuurstof en gassen optimaal gemengd. Het in de luchttoevoer geïntegreerde ruitventilatiesysteem zorgt er voor dat de ruit zeer schoon blijft. De unieke ophanging van de brandkamer beperkt storende geluiden door spanningsverschillen tot een minimum.

In de lineaire beweging van de bedieningsknop is door middel van een nokkenbalk een voelbare optimale stookstand aangebracht. In deze stand van de luchtschuif is de toevoer van verbrandingslucht zo afgesteld dat de verbranding optimaal verloopt. Foutieve instellingen van 2 of zelfs 3 knoppen zijn niet meer mogelijk en u stookt dus altijd met het hoogste rendement en met de laagste uitstoot van verontreinigde deeltjes. Deze optimale stookstand is eenvoudig verstelbaar en in een handomdraai aan te passen aan variabelen als bijvoorbeeld soort brandstof en trek in de schoorsteen.

Hoe werkt dat?
De eenknopsbediening regelt de toevoer van de primaire, secundaire en tertiare lucht. Daardoor is in elke stand van de luchtschuif de optimale verhouding tussen de 5 instroomopeningen bepaald en worden suboptimale instellingen voorkomen. Door de gecontroleerde toevoer van verbrandingslucht zal er slechts een zeer laag percentage onverbrande zuurstof de kachel via het rookkanaal verlaten. Het grote voordeel hiervan is dat de rookgassen nagenoeg niet worden afgekoeld door menging met de relatief koude onverbrande zuurstof. Hierdoor blijft de rookgastemperatuur hoog en is er veel minder kans op condensvorming in het rookkanaal.

  

* convectie nader verklaard:

De lucht die rondom de brandkamer verwarmd wordt, zet hij uit. Het wordt daardoor ‘lichter’ dan de lucht in de rest van de kamer. Oftewel warme lucht heeft een kleinere dichtheid dan koude lucht.

Het gevolg is dat de ‘lichte’ warme lucht in de ‘zware’ koude lucht stijgt. Tegen het plafond koelt de warme lucht weer af, om tenslotte aan de andere kant weer naar beneden te zakken. Ondertussen stroomt koude lucht naar de kachel toe. Deze lucht zal weer verwarmd worden en gaan stijgen. Op die manier ontstaat in de kamer een natuurlijke luchtcirculatie in uw kamer.

© 2011 - 2024 JAnus-houtkachels-JAcobus-houtkachel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel